V prvej časti sme si pre vás pripravili základné rozdelenie fasád a takisto rady,ako postupovať pri výbere vhodnej fasády. Lepšie povedané, čo pri výbere zvážiť. Takisto si vysvetlíme, aké sú to kontaktné a odvetrané fasády. Akú fasádu na dom? Toto je často dilema, ktorá trápi nejedného klienta, ktorý sa pustil do výstavby alebo rekonštrukcie. Zásadné pochybenie však nastáva už na začiatku, pretože klienti často ani netušia, z čoho môžu vyberať. Fasáda je rozhodne tvárou akejkoľvek stavby. Či ide o verejnú budovu, rodinný dom, showroom alebo obyčajný balkón. Fasády si prešli za posledné roky rôznymi inováciami a vyznať sa v parametroch, ktoré udávajú výrobcovia, dajú často zabrať aj profesionálom.

Druhy fasád

Začneme širším delením. Väčšina z nás už počula o omietkových fasádach, obkladových fasádach a čoraz častejšie sa skloňujú aj odvetrané fasády. V širšom slova zmysle sa fasády delia na dva základné druhy. A to:

  • kontaktné fasády
  • odvetrané fasády

Samozrejme,medzi týmito druhmi fasád sú rozdiely. Každá má svoje výhody i nevýhody a každú možno použiť v rôznych podmienkach za rôznych okolností. Či ide o kontaktné fasády alebo odvetrané fasády, každá z nich ponúka viacero možností. Na trhu sú desiatky výrobcov a ešte viac firiem, ktoré sa o vašu fasádu komplexne postarajú od výberu až po montáž.

Rady pred výberom

Ešte skôr ako vám predstavíme jednotlivé typy fasád, nezaškodí mať pred výberom nejaké tie poznatky, ktoré vám pri výbere môžu pomôcť. Výber fasády totiž ovplyvňujú aj nasledujúce faktory:

  • typ muriva (tehla, kváder, drevo,betónové panely...)
  • použitá tepelná izolácia (polystyrén EPS, extrudovaný polystyrén, minerálna vlna, penové sklo...)
  • klimatické podmienky v danom prostredí
  • dizajn výslednej fasády

Kontaktné fasády

Princíp kontaktnej fasády je v tom, že fasáda samotná je aplikovaná priamo na samotné murivo alebo na murivo odizolované určitým druhom izolácie. Najčastejšie ide o polystyrén alebo minerálnu vlnu.

Za kontaktné fasády najčastejšie považujeme práve najpoužívanejšie omietky. Omietky majú obrovské množstvo ďalších typov, my si spomenieme tie najpoužívanejšie. Takisto však za kontaktné fasády môžeme považovať obklad. Tehla, kameň či drevo. Tieto materiály sa totiž môžu na fasádu priamo lepiť. Respektíve omietky sa nanášajú na stierky.

Odvetrané fasády

Hlavný rozdiel medzi kontaktnou a odvetranou fasádou je v tom, že v prípade odvetranej fasády murivo nie je v priamom kontakte s obkladom. Samotný obklad rôzneho druhu je upevnený na nosnej hliníkovej (prípadne drevnej) konštrukcii, čím vzniká vzduchová medzera. Medzi obkladom a murivom je ešte aplikovaná tepelná izolácia,najčastejšie minerálna vlna. Samotné fasádne panely sa upevňujú najčastejšie lepením. Pri veľkých formátoch nitovaním. Nity sú v tomto prípade takmer neviditeľné, pretože sú v farbe samotného obkladu.

Hlavné výhody odvetranej fasády:

+ Odolnosť voči mechanickému poškodeniu

+ Perfektné izolačné a termoregulačné vlastnosti

+ Zabránenie vlhkosti a plesniam, paropriepustnosť

+ Ľahko umyvateľné

+ Vysoká varialibita farieb, materiálov, motívov

+ Farebná stálosť po desiatky rokov

+ Moderný dizajn

Nevýhody odvetranej fasády

- Vyššia cena

Najpoužívanejšie materiály pri odvetraných fasádach sú:

Viac informácií o všetkých druhoch odvetraných fasád nájdete v našom článku o druhoch odvetranej fasády: TU