Odvetrané fasády patria medzi moderné a čoraz viac populárne druhy fasád. V rámci tohto segmentu ich pokojne môžeme označiť za akéhosi nositeľa trendov. Odvetrané fasády si nájdu svoje uplatnenie všade. Rodinné domy, chaty či veľkoformátové projekty verejných budov. Nie každá odvetraná fasáda musí byť ale rovnaká.

Samotný výzor sa môže líšiť farbou, vzorom, motívom či spôsobom montáže. No ďalším veľmi zásadným rozdielom je konkrétny druh odvetranej fasády. Na prvý pohľad detail, ktorý si bežný laik ani nevšimne. Na trhu totiž existuje viac druhov odvetraných fasád, ktoré sa líšia materiálom alebo štruktúrou. Ich využitie je takisto veľmi rôznorodé. Okrem klasických veľkých formátov sa využívajú odvetrané fasády aj na obkladanie balkónov, terás či showroomov.

HPL - Kompaktné dosky

HPL alebo High Pressure Laminates sú kompaktné dosky vyrobené z vlákien dreva. Pokojne môžeme hovoriť o lisovanom papieri, ktorý je však impregnovaný živicou. HPL sú lisované pri vysokej teplote a tlaku, čo zabezpečuje ich pevnú konzistentnosť. Práve vďaka spôsobu výroby sú HPL odolnédlhotrvácne a bezúdržbové kompaktné dosky, ktoré možno označiť za vrchol kvality. Odvetraná fasáda tohto druhu je skutočne veľmi často využívanou pri mnohých projektoch. Aj tých našich.

Spomenúť môžeme práve holandského výrobcu Trespa®, ktorého kompaktné dosky Trespa® Meteon® sú vyrábané zo 70% homogénnych drevených vlákien a spracované vysokým tlakom ateplom. Trespa® ako jediný výrobca HPL vytvrdzuje materiál dosiek elektrónovým lúčom, čo zabezpečuje vysokú odolnosť dosiek voči poveternostným podmienkam či poškriabaniu. Kompaktné dosky HPL sú navyše ekologickým materiálom, ktorý získal niekoľko certifikátov (PEFC™).

Kompozitné dosky

Takisto pomerne často využívaným druhom odvetranej fasády sú kompozitné dosky, ktoré sú zložené z krycích plechovplastovej výplne a minerálneho jadra. Plechy, ktoré sú nalisované, sú najčastejšie hliníkové. Nájdete v ponuke však aj medené či oceľové. Výhodou tohto druhu odvetranej fasády je takisto, že dosky možno ohýbať a teda tvarovať aj oblúky pri projektoch rôznych budov.

Vrámci kompozitných dosiek poznáme aj tzv.bondy. Ide o dosky tvorené polyetylénovým jadrom, ktoré je krytý hliníkovým plechom.

Vláknocementové dosky

Medzi ďalšieho zástupcu odvetraných fasád patria aj vláknocementové dosky. Niekto by si ich mohol na prvé počutie zamieňať so sadrokartónom. Vláknocementové dosky sú zložené z vlákien papiera a cementu. Papier je príčinou, prečo sú panely pružné a cement zasa zabezpečuje ich pevnosť a odolnosť. Panely sú takisto plne recyklovateľné a materiál je farbený po celej i vnútornej štruktúre.

Okrem vláknocementovej štruktúry poznáme aj cementovotrieskové dosky. Tie sú vyrábané lisovaním drevených triesok, cementu a vody.Používajú sa na opláštenie exteriérových i interiérových stien. V ponuke nájdete dosky bez povrchovej úpravy, ktoré možno prekryť akrylátovými alebo silikónovými nátermi. Takýto druh odvetranej fasády však nájdete aj s imitáciou dreva či bridlice.

Plastový obklad

Plastový fasádny obklad je druhom odvetranej fasády, ktorý je vyrábaný na báze PVC. Vyznačuje sa dlhodobou životnosťou, dobrou izoláciu a odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Plastový fasádny obklad je tzv. americkým dizajnom. Rovnako tak sa plastový obklad montuje na drevenú alebo kovovú konštrukciu a vyznačuje sa vysokou škálu farieb a vzorov.

Drevené obklady - Drevoplast

Určené predovšetkým pre menšie projekty.Nie je to však pravidlom. Drevený obklad sa čoraz častejšie využíva aj pri veľkých murovaných budovách. Logicky,obklad je spracovaný z prírodného materiálu (smrek, jedľa, borovica) a je tak ekologickým druhom odvetrávanej fasády. Drevo má výborné termoizolačné vlastnosti. Lepšou voľbou v prípade odvetranej fasády je rozhodne červený céder, thermodrevo, sibírsky smrekovec alebo škandinávsky smrek. Tieto exotické dreviny sú extrémne odolné. Avšak,drevené obklady si vyžadujú pravidelnú údržbu impregnáciou.

Vrátane klasického dreveného obkladu poznáme aj kombináciu dreva a plastu, odvetrávanej fasády. Plast eliminuje nedostatky dreva a zvyšuje hlavne jeho odolnosť a životnosť v exteriéri. Drevoplastové profily majú originálne sfarbenie a variabilný dizajn totožný s reálnou štruktúrou dreva.

Kamenný obklad

Ideálnym materiálom na vytvorenie odvetranej fasády je aj kompozitný materiál, akým je kameň a takisto keramika, ktorú si spomenieme neskôr. V zásade ide o fasádny obklad, ktorý možnou uložiť na nosnú podkonštrukciu. Vynikajúco stenu chráni pred teplotnými výkyvmi a zvyšuje účinnosť izolácie. Kameň je pritom pevný a udržiava si stálu farebnosť. Oproti prírodnému drevu má výhodu aj v životnosti.

Porcelánové dosky - Keramika

Zdá sa vám to ako nemožné? Opak je pravdou, dosky z porcelánovej kameniny sú špecifickým druhom odvetranej fasády. Porcelánová kamenina sa získava vypaľovaním v peciach pri vysokej teplote.Dosky sú spracované na hrúbku asi 3 mm,čo umožňuje jednoduchú manipuláciu, no zároveň extrémne šetrné zaobchádzanie pri samotnej montáži. Ich vlastnosti sú však veľmi priaznivé. Predovšetkým z hľadiska izolačných atribútov.

Sklené - Fotovoltaické fasády

Unikátny druh odvetranej fasády, ktorý sa skladá zo sklených panelov. Zároveň solárne panely s fotovoltaickými článkami, ktoré sú súčasťou konštrukcie vytvárajú solárnu elektrickú energiu. Sklené panely sú upevnené krycími lištami alebo svorkami tak, aby nijakým spôsobom neprekrývali povrch skla. Panely sa upevňujú na hliníkovú nosnú konštrukciu vertikálnym spôsobom. Tento druh fasád je využívaný hlavne pri veľkoplošných projektoch.