Séria o druhoch fasád pokračuje. Tento raz sme si pre vás pripravili špecialitu. Sklená fasáda je druh fasády, ktorý si na rodinný dom nedáte, no rozhodne zaujme množstvo investorov, developerov či majiteľov showroomov. Presklená fasáda ponúka konjunkciu moderného dizajnu a inteligentného riešenia. Najdôležitejšie informácie a zaujímavosti o hliníkových presklených fasádach sa dočítate v nasledujúcom článku.

New York reprezentuje

Presklená fasáda rozhodne nie je druhom fasády, ktorú využijete pri stavbe rodinného domu. Tento druh fasády sa stáva v poslednej dobe čoraz frekventovanejším artiklom. Hlavne pri výstavbe budov v mestách. Najčastejšie ide o výškové budovy, nákupné centrá či rôzne menšie inštitúcie, ktoré týmto spôsobom dodávajú fasáde moderný „look.“

Kde si všimnete hliníkové presklené fasády najviac? Ideálnym príkladom je taký New York. Toto mesto na východnom pobreží Spojených štátov amerických (USA) je perfektným reprezentantom tohto štýlu. Azda každá druhá výšková budova využíva fasádny systém zložený zo sklených panelov a špeciálnej hliníkovej či oceľovej konštrukcie. V Európe sú sklené fasády centralizované hlavne v metropolách miest, ako Paríž, Berlín, Brusel či Kodaň. Svoje využite si nájdu hlavne v komerčnom sektore. A prečo je sklená fasáda tak špeciálnou?

Prednosti presklených fasád

Definovať vlastnosti presklených fasád je náročnejšie, ako by sa mohlo zdať. Nie je totiž sklená fasáda jedna ako druhá. Ak sa však pozrieme na zastúpenie presklených fasád aj u nás, budeme hovoriť o kombináciách hliníka, polyamidu a nehrdzavejúcej ocele.

Najväčšie prednosti sklených fasád spočívajú v mechanických a tepelnoizolačných vlastnostiach. Ich výhodou je, že montážou obvodových sklených plášťov získate hotovú fasádu v exteriéri i v interiéri.

✓ Odolnosť – vietor, tlak vzduchu, voda, slnečné žiarenie, zmeny počasia. Tietoprírodné elementy sú pre sklené fasády úplnou hračkou.

✓ Variabilita – sklené fasády doplnené o okná či tieniacu techniku sú doplnkom, ktorýumožňuje variabilné riešenia.

✓ Tepelná izolácia – ani vám sa nezdá, že hliníková sklená fasáda by mohla oplývaťdobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami? Tak vás vyvediem z omylu. Sklené fasády sú doslova priekopníkom v oblasti nízkoenergetických riešení.

✓ Dizajn – nespornou prednosťou zasklenej fasády je jej nadčasový dizajn. Skloperfektne bojuje s časom a vyzerá efektne desiatky rokov bez zmeny štruktúry. Navyše možná je aj hra farieb. Farba konštrukcie či odtieň sklených tabúl. Možností je dosť.

✓ Úspora energie – vďaka vlastnostiam, akými je aj perfektná izolácia či odolnosť, súpresklené fasády skvelým riešením z hľadiska štýlu i ekonomických požiadaviek. Hoci sklené fasády nie sú lacným artiklom, časom sa táto investícia vyplatí niekoľkonásobne.

Montáž sklených fasád

Z hľadiska montáže a inštalácie sklených fasád môžeme zvažovať rôzne riešenia. Každý spôsob montáže má svoje určenie. Samotná montážna firma vám vie presne povedať, ktorý druh sklenej fasády je pre váš projekt najlepším riešením.

Klasický spôsob

Klasický spôsob montáže je upevnenie sklených panelov na nosné profily. Inštalácia sa vykonáva za pomoci prítlačnej hliníkovej lišty z vonkajšej strany. Sklo po okrajoch disponuje gumovým lemom (tesnivo), aby sa zabránilo priamemu kontaktu kovu so sklom. Samotné skrutky, ktoré držia pokope sklo a nosnú konštrukciu, sú pod krycou lištou.

Štrukturálny systém

Druhým najfrekventovanejším spôsobom inštalácie je upevnenie sklenej fasády k stĺpom či nosným priečnikom. Tento spôsob nazývame štrukturálnym typom sklenej fasády. Sklo je upevnené bez viditeľných líšt v exteriéri. Opticky tak dosiahnete ucelenú sklenú fasádu. Profily sú viditeľné len z vnútornej strany.

Prekladanie skla

Sklené platne sú za pomoci špeciálneho silikónového lepidla lepené na hliníkový rám. Tento proces prebieha ešte predtým, ako sa namontujú tieto diely na nosný profil pomocou spon (kotiev). Ako tesnenie škár sa používa špeciálne tesnivo z EPDM (plastický gumový materiál).

Kombinácia klasickej a štrukturálnej fasády

Týmto spôsobom vzniká akýsi hybrid. Presklená fasáda je upevnená prítlačnou krycou lištou z hliníka v horizontálnom či vertikálnom smere. Lišty môžu byť tvarované v rôznych prevedeniach a tak je tu viac priestoru pre kreativitu. Vytvorenie sklených políčok.

Fotovoltaické fasády

Ide o fasády, ktoré sa len zriedka využívajú po celej ploche fasády. Ide o viacúčelový systém presklenej fasády, ktorá mení slnečnú energiu, vďaka solárnym panelom, na elektrickú energiu. Sklo a panely sú pripevnené k nosným profilom hliníkovou lištou alebo bodovými prvkami (kotvy). Solárny systém následne funguje ako energetický zdroj.

Pochopiteľne existuje ešte niekoľko systémov, ktoré možno pri inštalácii sklených fasád aplikovať. Tieto sú však najbežnejšie a takisto najoverenejšie. Spomenúť ešte môžeme sklenú fasádu v kombinácii s interiérovým obkladom alebo zaujímavé drevohliníkové presklené fasády. Často využívané ako obchodné výlohy alebo fasády showroomov.

POZOR!

Sklené profily nikdy nie sú samonosné. Vždy je potrebné, aby nosné profily z hliníka či kvalitnej ocele boli pripevnené k nosnej konštrukcii. Najčastejšie ide o oceľové piliere či betónové nosníky.

Technické riešenie rozhoduje

Montážne firmy sa v tomto prípade ani tak nelíšia z hľadiska používaných materiálov, ale práve technickým riešením. Správna voľba inštalácie presklenej fasády totiž ovplyvňuje odolnosť a hlavne životný cyklus celej fasády.

Systémovo riešená musí byť tepelná izolácia, správna voľba tesnení, kvalitné kotvenie skla o konštrukciu a mnoho iného. Kvalitná sklená fasáda bude iba vtedy, ak koncepcia, ktorá bola zvolená, bude vykonaná správne. Neoplatí sa preto experimentovať. Radšej vsaďte na overené a časom odskúšané riešenia inštalácie sklených fasád. Montáž musí vždy vykonávať certifikovaná spoločnosť.