Fasádne systémy HILTI sú riešením pre modernú a inovatívnu architektúru. Kvalitné a jedinečné montážne systémy prevetrávaných fasád sú jasným dôkazom odbornosti a profesionality. V prípade odvetrávaných fasád je dôležité podrobné plánovanie, presné vymeranie a komplexná montáž fasádnych panelov za pomoci tých najefektívnejších postupov.

Krok po kroku

Pri montáži prevetrávanej fasády je vždy potrebné postupovať systematicky. Stavební inžinieri po kompletnej analýze konkrétneho projektu vedia presne určiť, aký druh nosnej konštrukcie, spôsob uchytenia i druh fasádnych panelov je správny. Všetko začína plánovaním a už vtedy je potrebné myslieť na všetko a nič nezanedbať.

Nutné je navrhnúť najlepšie i alternatívne riešenie. Vypočítať záťaž horizontálnych i vertikálnych plôch nosnej konštrukcie a detailne porovnať výsledky na základe individuálneho projektu, ktorý bude odbornou firmou vypracovaný. Profesionálne a odborné spoločnosti toto dokážu rýchlo a efektívne bez toho, aby zdržovali celý projekt. Pri systémoch HILTI sa využíva pre plánovanie profesionálny softvér (PROFIS Facade), ktorý umožňuje najlepšiu analýzu pri výbere konzol, nosných profilov ako i spájacích prvkov a nosných profilov. Sústreďte sa preto na spoločnosti, ktoré majú s prevetrávanými fasádami skúsenosti.

Milimetrová presnosť a montáž konzol

Aby bola montáž prevetrávanej fasády maximálne efektívna, hra s číslami zohráva dôležitú úlohu. Za pomoci laserovej technológie (laser PR 30 – HVS) sa presne určia jednotlivé miesta kotvenia fasády. S laserovou a milimetrovou presnosťou dokáže prístroj presne zamerať, kde fixovať nosné profily a kotvenie.

Práve uchytenie konzol ponúka viacero možností. Systém HILTI v závislosti od typu konzoly umožňuje využiť priamu montáž konzol za pomoci hmoždiniek HRD, skrutiek HUS alebo chemického kotvenia (lepidlo). Ak je podkladový materiál dostatočne odolný, špeciálne HRD hmoždinky umožnia kotviť prakticky v každom podklade. Alternatíva je mechanická kotva s označením HSA alebo HST od Hilti. Ak má materiál predsa len nedostatočnú nosnosť, využiť sa môžu chemické formy upevňovania konzol.

Priama montáž - pri tejto technológií sa predvŕta otvorov s priemerom 5 mm. Do otvorov sa osádza za pomoci prístroja Hilti DX 460 nerezový klinec. Otvor sa vŕta len do hĺbky 23 mm, pričom má vysokú únosnosť.

Montáž tepelnej izolácie

V rámci montáže nesmieme zabúdať, že HILTI systém myslí i na tepelnú izoláciu. Vďaka profesionálnej montáži a inovatívnym technológiám sa zbavíte tepelných mostov, ktoré môžu pri nekvalitnej montáži vznikať. Hilti využíva pre účely zamedzenia vzniku tepelných mostov pri montáži konzoly s označením FOX- VT a FOX-HT, ktoré sú najdôležitejšie pre nosný systém celej fasády. Sú vhodné pre upevnenie takmer všetkých druhov fasádnych obkladov. Každá konzola má svoje určenie, no všetky variácie sú vyrobené z hliníku a plastov najvyššej kvality. Pri inštalácii tepelnej izolácie akéhokoľvek typu je potrebné dbať na priestor medzi izoláciou a fasádnym obkladom. Práve tu vzniká miesto pre odvetrávanie. Iba tak sa docieli skutočný efekt prevetrávanej fasády.

Nosné profily Hilti a upevňovanie opláštenia

Pri fasádnych systémoch Hilti máte možnosť výberu širokého portfólia nosných profilov. Pre presné osadenie nosných profilov sa využíva laserové meranie. Využíva sa špecifický laser s rotujúcim lúčom, ktorý vytvára až jeden milión impulzov za sekundu. Týmto meraním sa zabezpečia spoľahlivé a presné výsledky merania.

Pre spojenie prvkov nosných profilov a konzol sú využívané samovrtné skrutky, pri ktorých poznáme dva druhy ucyhtenia:

Fixný bod – sa využíva pri vertikálnom spôsobe montáže nosných profilov, kedy zachytáva celú hmotnosť fasády a takisto zaťaženie vetra.

Klzný bod – ten pre zmenu umožňuje rozpínanie fasády pri zmenách teploty či poryvoch vetra. Zaťaženie na konkrétny bod tak nie je konštantné.

To, na aký montážny systém sa bude upevňovať fasádny panel (vertikálny, horizontálny, kombinovaný) a aký druh fasády je pre danú budovu najlepším riešením, je potrebné konzultovať s firmou, ktorá bude montáž fasády realizovať. Už na začiatku je potrebné zvážiť, či sa pre upevnenie obvodového plášťa použijú nity, skrutky, kotvy alebo technické lepidlá. Už počas vypracovávania konceptu je potrebné myslieť na to, aby boli minimalizované náklady a zároveň bol systém efektívny a v neposlednom rade i efektný. Drevo, plech, keramika, kameň, tehla, kompozitné panely, HPL či vláknocementové dosky. Obkladových materiálov pre prevetrávanú fasádu, ktoré ju urobia výnimočnou je skutočne mnoho.