Ako odborníci v oblasti fasád si všímame, že mnoho ľudí má tendenciu skĺznuť do akejsi rutiny. Ak by sme to mali definovať exaktne, išlo by o tzv. omietkovú rutinu. Bola by ale škoda, ak by sme vám neponúkli aj ďalšie riešenia okrem spomínanej omietky. Čo taký kameň? Fasáda s kameňom je niečo jedinečné, niečo,čo vás odpúta od spomínanej rutiny. A ak zároveň túžite byť „trendy“ a vsadiť na kvalitu, kamenné obklady na fasády sú niečo pre vás.

Prečo práve prírodný kameň

Nútiť vás nikto nemôže, voľba je vždy len a len na vás. Ak však hľadáte fasádny obklad, ktorý je atraktívny, odolný, bezúdržbový, trvácny a zároveň funkčný,prírodný kameň je logickou možnosťou. Fasády domov z kameňa sú unikátom hneď z niekoľkých dôvodov. A samozrejme, za všetko môže príroda.

  • Odolnosť – prírodný kameň je prirodzenou súčasťou prírody.Je tu už miliardy rokov a verte, že ďalšie miliardy rokov tu ešte bude. Kamenný exteriérový obklad odolá rôznym poveternostným vplyvom, prirodzene izoluje teplo či chlad a pri ošetrení impregnačnou vrstvou (špeciálna emulzia)perfektne izoluje aj vlhkosť. Emulzia vyplní póry a tak sa nemusíte báť ani prasklín. Zároveň je kameň paropriepustný a murivo pod ním dýcha. To však závisí od spôsobu inštalácie obkladu.
  • Bezúdržbovosť – exteriérový obklad z prírodného kameňa je takmer bezúdržbovým materiálom. Schválne hovoríme takmer. Po impregnácii kameň ignoruje prach, nezadržiava vlhkosť, nešpiní sa a ak náhodou budete badať známky znečistenia, netreba nič iné ako čistú vodu a vysokotlakový čistič.Následne môžete obnoviť impregnačnú vrstvu.
  • Nadčasový vzhľad – estetické hľadisko je azda tou najsilnejšou stránkou hneď po tej praktickej. Prírodný kameň je doslova „retro“ obkladom,ktorý nikdy nemôže vyjsť z módy, ak to tak môžeme povedať. Travertín, žula,granit, mramor, bridlica, jura, kvarcit, porcelán či tehlový obklad. Fasáda z kameňa ponúka desiatky až stovky variantov. V susedstve budete jedinečnými, pretože prírodný kameň má svoje špecifiká. Odtieň, farba, tvar, šírka, vzor i štruktúra. Parametre, ktoré fasádu s kameňom odlišujú.
  • Dlhá životnosť – azda to najpodstatnejšie. Málokto to vie, no omietkové fasády nie sú večné. Samozrejme, nehovoríme, že fasáda s kameňom je nesmrteľná. No ak by sme to porovnali, kvalitne inštalovaná kamenná fasáda vydrží tak 2x, možno aj 3x dlhšie ako omietka. Dôvod je pritom prostý. Prírodný kameň je prirodzeným materiálom, ktorý príroda nijakým spôsobom neohrozuje.Logicky, degraduje časom, no rozhodne to netrvá jeden ani desať rokov. Pri imitáciách kameňa je životnosť nižšia, no stále vysoká.

Rôzne druhy kamenných obkladov

Ďalšia krásna a praktická vec tohto prírodného materiálu. Jeho jedinečnosť sme už spomínali, dokonca aj rôzne varianty. Exteriérové obklady z kameňa sa vyskytujú v rôznych podobách. Základným rozdielom týchto kamenných obkladov je ich štruktúra a chemické zloženie. Tá sa líši tvrdosťou, farbou, tvarom či hrúbkou. Podľa tvrdosti sa obklady delia na tvrdé, stredne tvrdé a mäkké. Hrúbka sa u najtvrdších pohybuje okolo 30 mm a pri tých najmäkších okolo 40 mm. Fasáda s kameňom však ponúka širokú škálu variácií.

Najčastejšie používané kamenné obklady (aj imitácie):

  • Andezit
  • Žula
  • Travertín
  • Granit (veľkoplošné platne)
  • Pieskovec
  • Vápenec
  • Gneis
  • Bridlica
  • Mramor
  • Tehla

A množstvo iných či už prírodných druhov kameňa, alebo jeho imitácií.

Tehličky na leto

Špeciálnou kategóriou kamenných obkladov je tehla. Fasády s kameňom v podobe tehličiek sú veľmi príťažlivou záležitosťou. Výhodou tehly je jej dlhá životnosť, doslova stálofarebnosť a bezúdržbovosť.

Často sa tehlové obklady využívajú hlavne na obloženie okolo okien či sokla, no po vzore Angličana nájdete domy, kde tehly pokrývajú celú plochu, respektíve tehly sú použité ako stavebný materiál. Pre stavbu obvodových stien sú použité tehly s kvalitnou povrchovou úpravou. Potrebné je dbať na pomer murovacieho materiálu (malty) a samotnej tehly. V rámci interiérových stien sa ešte aplikuje izolačná vrstva a prekryje drevo-cementovými doskami (sadrokartón). Nemýľte si však tento spôsob stavby domu s klasickými tehlovými blokmi, aké sa bežne používajú na Slovensku. Tieto tehly sú tenšie a esteticky spracované tak, aby tvorili kompaktnú fasádu bez akejkoľvek inej fasádnej krytiny.

V prípade, že ide o obklad, využívajú sa tehlové obkladové pásiky. Ich hrúbka je okolo 12 mm, dobre sa s nimi pracuje a zároveň vytvárajú omnoho menšiu záťaž na obvodové steny, zhruba okolo 20-25 kilogramov na meter štvorcový muriva. Pochopiteľne, dizajn kameňa a tehly je markantný.

Keramický obklad fasády

Vkusné keramické obklady sú zmesou ílu, farbív, piesku a minerálnych surovín. V zásade ide o „umelý kameň“ a obklad je buď dodávaný vo forme obkladových častí alebo veľkoformátových dosiek. Zvyčajne sú upravované glazúrovaním, aby nadobudli patričný lesk. Má veľmi dobrú odolnosť, dlhú životnosť, je mrazuvzdorný a dobre sa s ním pracuje. Hoci pri lepení dá táto práca časovo pomerne zabrať. Častejšie sa využíva keramický obklad pri kotvení na konštrukciu.

Umelý kameň nie je zlá voľba

Pochopiteľne, ak máme hovoriť za prírodu, prírodný kameň je „top.“ Ak to povieme po lopate, žiadna imitácia kameňa sa tomu prírodnému nevyrovná. Avšak, pri prírodnom kameni si občas siahnete hlbšie do vrecka. Neraz preto padá voľba na imitáciu kameňa. Fasáda s kameňom či už umelým, alebo prírodným rozhodne prináša radu výhod. Ak by sme mali porovnať umelý vs prírodný, umelý samozrejme v určitých vlastnostiach zaostáva. Ide hlavne o trvácnosť a farebnosť. Narozdiel od prírodného kameňa je lacnejší a takisto sa s ním lepšie pracuje. V mnohých prípadoch je aj ľahší. I keď to nie je pravidlo. Hmotnosť fasády hrá totiž takisto dôležitú úlohu. K tomu sa dostaneme neskôr.

Kontaktná či odvetrávaná fasáda?

Inými slovami lepiť alebo zavesiť. Obkladanie fasády kameňom je možné realizovať dvoma spôsobmi. Technológia, ktorou kameň aplikujete, má do budúcna veľký vplyv na vaše bývanie.

Kontaktná kamenná fasáda, teda aplikácia lepením, je jednoduchá, lacná, ale menej trvácna. Pri lepení sa používajú špeciálne flexibilné lepidlá vyššej kategórie. V zásade v tom nie je žiadna veda, no neprofesionálne lepenie môže spôsobiť odpadávanie alebo postupné praskanie obkladov.

Aplikácia závesným systémom je nám blízka. Ide o druh odvetranej fasády, kedy sú kamenné platne, pásy alebo dlaždice upevňované na nosnú konštrukciu z hliníka. S pravidla ide o veľkoformátové obklady. Týmto spôsobom sa však vyhnete priamemu kontaktu fasády s murivom. Samozrejme, vytvorená je difúzna medzera medzi izolačnou vrstvou, murivom a fasádou. Tým je vyriešený aj problém s paropriepustnosťou, ku ktorému dochádza, ak je obklad lepený. Zároveň z energetického hľadiska je odvetrávaná fasáda vždy lepšou voľbou.

Hmotnosť a zateplenie fasády

Často sa riešia dve základné otázky:

  • Unesie murivo kamenný obklad?
  • Je možné kamenný obklad aplikovať na zateplenú fasádu?

Tieto dve kritéria musí zvážiť odborník, pretože spolu zdanlivo súvisia. Ak zvolíte odvetrávanú fasádu, teda aplikáciu zavesením, vyhnete sa problémom s izolačnou vrstvou. Potom je potrebné zvážiť, či stavba zvládne záťaž kamenných panelov a nosnej konštrukcie.

Pri lepení je nutné, aby bola izolačná vrstva k murivu dobre pripevnená. Využíva sa na to kotvový systém. Plastový tanierik s kovovou skrutkou musí prechádzať až cez sieťkovanie. Takisto je nutné dostatočné množstvo kotiev. Na meter štvorcový aspoň 8-10 kusov. Hmotnosť kameňa na meter štvorcový je zhruba 40 až 60 kilogramov v závislosti od druhu kameňa. Pripravený podklad týmto spôsobom znesie záťaž 50 až 60 kilogramov na meter štvorcový.

TIP:

Pri lepení fasády myslite na to, že pokrytie veľkej plochy rovnakým kameňom nepôsobí esteticky atraktívne. Dobré je, ak pri lepení veľkej plochy vytvárate členitosť, kombinujete s omietkou, drevom alebo iným obkladovým materiálom.