V druhej časti série článkov o druhoch fasád si predstavíme, aké máte možnosti pri výbere kontaktnej fasády. Už z predchádzajúceho článku viete, aký je zásadný rozdiel medzi kontaktnou a odvetranou fasádou. Preto sme pre vás pripravili kompletný zoznam najpoužívanejších fasád z tohto segmentu. Rovnako tak sme porovnali ich jednotlivé výhody a nevýhody.

Akrylátové fasádne omietky

Patria medzi najlacnejšie omietky. Ide o zmes akrylátu a živice, vďaka čomu sú omietky pevné a vodoodpudivé. Avšak nevýhodou je ich ťažšia údržba, veľmi ľahko sa špinia a takisto nie sú paropriepustné, čo je dnes skutočne podmienkou. Použitie akrylátovej fasády je pomerne jednoduché, no nevýhodou je práve zlá izolácia. Ako izolačný materiál sa pri akrylátovej omietke používa najčastejšie polystyrén.

+ Cenová dostupnosť

- Slabá paropriepustnsoť

- Vysoké špinenie

Silikátové fasádne omietky

Omietky z tzv. silikátu sú vyrábané zo syntetickej živice a draselného vodného skla. Oproti akrylátovým omietkam má silikátová fasáda omnoho lepšie paropriepustné vlastnosti. Povrch je veľmi odolný aj voči UV žiareniu, drží si farebnosť, je menej náchylný k špineniu. Obsahujú však určité póry, ktoré spôsobujú väčšiu nasiakavosť vodou. Určené sú napríklad aj na historické budovy, kde sa môžu nanášať aj priamo na murivo bez izolácie.

+ Cenová dostupnosť

+ Lepšie paropriepustnosť

- Vyššia nasiakovosť vodou

- Menšia farebná variabilita

Silikónové fasádne omietky

Silikónové sú akousi optimálnou kombináciou dvoch predchádzajúcich. V rámci kontaktných fasád patria aktuálne medzi najobľúbenejšie. Sú zložené z akrylátovej disperzie a takisto z disperzie syntetickej živice. Majú vyššiu odolnosť voči UV žiareniu, dobrú paropriepustnosť a takisto sú odolnejšie voči znečisteniu. Vhodné sú teda aj pre domy v blízkosti ciest či prašnom prostredí. Poteší takisto i široká škála farieb a odolnosť voči vode.

+ Optimálna paropriepustnosť

+ Životnosť omietky

+ Bohatá farebná variabilita

- Vyššia cena oproti akrylátu či silikátu

Nanočasticové fasádne omietky

Štruktúra tejto fasády je tvorená malými nanočasticami, ktoré vytvárajú aktívny štít. Konkrétne ide o anorganické silikátové častice, ktoré vytvárajú póry s hrúbkou menšou ako 0,0005 mm. Týmto je zabezpečená dobrá paropriepustnosť a zároveň odolnosť voči vode. Vynikajúco odolávajú klimatickým zmenám, UV žiareniu i znečisteniu. Ich cena je však predsa len vyššia v porovnaní so silikónovými omietkami. Nanášať ich je možné na stierku,samotné murivo či izolačný materiál.

+ Skvelé biologické i fyzikálne vlastnosti

+ Odolnosť vočivode

- Vyššia cena

Obklady - drevo,kameň,tehla,keramika

Niekto by si povedal, že predsa ide o typ odvetranej fasády. Áno, môže to tak byť.Avšak v prípade, že sa drevený, kamenný, tehlový či keramický obklad neaplikuje na nosnú konštrukciu, ale priamo na murivo, ide o druh kontaktnej fasády.Samotné obklady sa totiž lepia priamo na murivo či odizolované murivo.

Drevo a kameň - majú v tomto prípade najlepšie vlastnosti, čo sa týka paropriepustnosti a odolnosti voči vode. Kameň je však omnoho odolnejší a udržuje si stálu farebnosť.Naopak drevený obklad je potrebné pravidelne ošetrovať a impregnovať. Takisto horšie znáša vlhkosť. Na obklad sa preto používajú exotickejšie dreviny, ako napríklad sibírsky smrekovec či škandinávsky smrek, ktoré majú skvelé izolačné vlastnosti. Kameň ale nie je úplne najlepším izolantom. Ak tak iba s difúznou medzerou (odvetraná fasáda). Kameň ani drevo rozhodne nepatria medzi najlacnejšie materiály.Preto máte na výber aj obklady z umelého kameňa či imitácie dreva, ktoré sú cenovo dostupnejšie, prirodzený efekt však nie je tak dokonalý.

Tehla a keramika – tehla patrí medzi tradičné obkladové materiály. Ľahko sa udržiava, je odolná voči klimatickým zmenám, machom či lišajníkom. Obklad, ktorý sa priamo lepí na murivo, je buď to z lícových tehál alebo obkladových pásov.Lícové tehly sú však skôr určené pre odvetrané fasády. Samotné pásiky sú určené na lepenie fasády domu. Siahnuť môžete aj po imitácii.

Keramika je cenovo pomerne náročným druhom materiálu, predovšetkým ak sa bavíme o pravej keramike. Najčastejšie ide o veľkoformátové dlaždice, ktoré sa lepia na fasádu budovy tzv. mokrým spôsobom.Majú kvalitné izolačné vlastnosti.Je veľmi odolná a bezúdržbová.

Každý jeden druh kontaktnej fasády má svoje špecifické vlastnosti. Odborníci v rámci rekonštrukcie fasád vám najlepšie vedia poradiť, aký druh fasády je pre vašu nehnuteľnosť najlepší. Rozhodne však máte z čoho vyberať.