Zateplenie fasády je dnes v zásade úplne bežnou súčasťou takmer každej stavby. Izolačné materiály sa aplikujú ako na novostavby, tak i pri sanácii starších budov či rodinných domov. Zatepľovanie patrí medzi pomerne rozsiahle stavebné úkony. Nielenže ide o väčšiu investíciu, ale takisto je potrebné myslieť na faktory, ktoré zaručia správne a funkčné zateplenie domu. Iba tak sa nám náklady môžu o niekoľko rokov vrátiť.

Prečo vlastne zatepľovať?

Skôr ako prejdeme ku konkrétnym krokom, vďaka ktorým bude zateplenie fasády účinné, vysvetlíme si, prečo je izolácia múrov tak dôležitá. Hlavným dôvodom je zníženie tepelných strát v zime a zároveň ochrana pred kumuláciou tepla v lete. Vďaka zatepleniu celého domu alebo jeho častí, môžete na poplatkoch za energie ušetriť okolo 30 až 60 %. Medzi ďalšie výhody zateplenia fasády môžeme zaradiť teda už okrem spomínanej výhody úspory energie nasledovné:

  • zdravšie prostredie
  • estetický aspekt
  • ochrana obvodovej konštrukcie

Tradičnými izolačnými materiálmi sú polystyrén či minerálna vlna. Možno ich označiť za najúčinnejšie i najpoužívanejšie. Na trhu sú však aj rôzne iné druhy izolácie. Penové sklo, drevovláknité dosky alebo celulóza. Teraz však prejdeme k podstatným faktorom, ktoré ovplyvňujú kvalitu zateplenia fasády.

Správny systém zateplenia

Voľba systému zateplenia je prvotným rozhodovaním, ktoré by ste nemali podceňovať. Zateplenie fasády môže prebiehať dvoma cestami. Kontaktný systém je tým najpoužívanejším. Vytvára súvislé zateplenie stien, kedy je izolačný materiál v priamom kontakte s murivom. Pri jeho aplikácii nedochádza k tvorbe tepelných mostov. Na výber máte po odizolovaní množstvo druhov omietok, štruktúr i farieb. Finančne je pre rodiny tento spôsob zateplenia tým najideálnejším. Pri tomto druhu zateplenia fasády sa využíva buď doska z tvrdenej minerálnej vlny alebo klasický či extrudovaný polystyrén.

Odvetraný systém je možno finančne nákladnejším, no jeho vlastnosti sú v skutku nadštandardné. Zásadný rozdiel je v tom, že medzi murivom a izolačným materiálom a samotnou fasádou je vzduchová medzera, ktorá zaručuje odvod vlhkosti z izolácie a vlhkosť tak nemá šancu sa opäť zrážať. Zároveň odvetraná fasáda patrí medzi najmodernejšie a esteticky najpríťažlivejšie druhy fasády. Izolačným materiálom je najčastejšie minerálna vlna. Samotné fasádne panely sú rôznych tvarov, farieb a štruktúr. Upevňujú sa na hliníkovú alebo drevenú konštrukciu. Ideálne je teda zvážiť a nechať si poradiť, aký druh fasády je vo vašom prípade tým najvhodnejším.

Výber izolácie

Polystyrén! Najčastejšia voľba každého, kto sa chystá zatepľovať. Áno, z finančného hľadiska je EPS polystyrén najvýhodnejšou voľbou. Zároveň spĺňa účel a má svoje nespochybniteľné izolačné vlastnosti. Opäť sa však oplatí sa na trh s izolačnými materiálmi pozrieť trochu detailnejšie. Zrazu zistíte, že ceny nie sú tak priepastne odlišné a narazíte na materiály, ktoré sú pre vašu fasádu domu omnoho vhodnejšie. Pozerať treba predovšetkým na izolačné vlastnosti materiálu, ktoré definuje údaj nazývaný tepelná vodivosť. Čím je vodivosť nižšia, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti lepšie. A z čoho môžete vyberať?

  • Polystyrén(λ = 0,031 – 0,040 W/(m . K))
  • Extrudovaný polystyrén (λ = 0,034 – 0,040 W/(m . K))
  • Minerálna vlna (λ = 0,034 – 0,042 W/(m . K))
  • Drevovláknitá izolácia (λ = 0,038 – 0,05 W/(m . K))
  • Fenolová pena (λ = 0,020 W/(m . K)))
  • Penové sklo (λ = 0,036 – 0,048 W/(m . K))
  • PUR – Penový polyuretán (λ = 0,023 – 0,032 W/(m . K))

Existuje ešte niekoľko ďalších druhov izolačných materiálov. Tie sú však využívané pri špecifických projektoch.

Hrúbka tepelnej izolácie

Existujú normy, ktoré stanovujú, aká je odporúčaná hrúbka izolácie. Na Slovensku je táto norma určená na 15 cm tepelnej izolácie. V mnohých prípadoch by stačila aj menšia hrúbka izolácie. Na fasáde sú však kritické miesta, kde je norma jednoducho potrebná. Zároveň by bolo nezmyselné, aby sa vrstva fasády následne líšila podľa potrieb muriva. Pri kontaktnej fasáde by to znamenalo použitie väčšieho množstva poteru či omietky. Zateplenie fasády niečo stojí, no náklady sa časom vrátia aj viacnásobne.

Správna inštalácia

Najčastejšie chyby vznikajú práve v dôsledku nesprávnej inštalácie izolačných materiálov. Zateplenie fasády si vyžaduje odbornosť a dôslednosť. Dôležité je správne upevnenie izolačného materiálu a jeho ukotvenie na správnych miestach. Problém môže nastať aj pri sokli, kedy je práca nedôsledná a pri predele vznikajú pukliny. Podstatným detailom je aj zateplenie okolo okien. Treba preto myslieť na výber správnej stavebnej firmy a dávať pozor na drobné detaily, ktoré v dôsledku môžu celý proces zateplenia fasády znehodnotiť.